Laxfilé med rostad potatis och dillsås

0
82
laxfile med rostad potatis

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 bitar laxfilé, à ca 150 g styck
  • 1 kg små potatisar (gärna färskpotatis eller delikatesspotatis)
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk flingsalt
  • Svartpeppar

Till dillsåsen:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 stort knippe färsk dill, finhackad
  • 1 citron, saft och zest
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk kapris, hackad
  • Salt och vitpeppar

Grönsaker:

  • 250 g sparris
  • 150 g sockerärtor
  • 1 knippe rädisor
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tvätta potatisen och dela större i halvor (de ska vara ungefär lika stora). Torka av dem.
  3. Blanda potatis i en skål med 2 msk olivolja, timjan, salt och peppar.
  4. Sprid ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 30-35 minuter tills de är gyllenbruna och mjuka.
  5. Under tiden, blanda alla ingredienser till dillsåsen och låt stå svalt i minst 30 minuter för att låta smakerna utvecklas.
  6. Rensa sparrisen genom att bryta av den träiga delen av stjälken. Skär eller bryt i mindre bitar.
  7. Förbered laxen: torka av filébitar med hushållspapper, salta och peppra.
  8. Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja på medelhög värme.
  9. Lägg i laxen med skinnsidan nedåt och stek i ca 4 minuter tills skinnet är krispigt.
  10. Vänd laxen och stek i ytterligare 2-3 minuter för mediumstekt eller längre efter önskemål.
  11. I en separat panna, smält smöret och fräs sparris och sockerärtor i 2-3 minuter. Salta och peppra.
  12. Skiva rädisorna tunt och blanda med de lätt frästa grönsakerna precis innan servering.
  13. Servera laxen med rostad potatis, dillsås och grönsaker. Garnera med extra dill och citronklyftor.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här