Ingredienser (4 portioner):
- 4 bitar laxfilé, à ca 150 g styck
- 1 kg små potatisar (gärna färskpotatis eller delikatesspotatis)
- 3 msk olivolja
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk flingsalt
- Svartpeppar
Till dillsåsen:
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 1 stort knippe färsk dill, finhackad
- 1 citron, saft och zest
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk kapris, hackad
- Salt och vitpeppar
Grönsaker:
- 250 g sparris
- 150 g sockerärtor
- 1 knippe rädisor
- 1 msk smör
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tvätta potatisen och dela större i halvor (de ska vara ungefär lika stora). Torka av dem.
- Blanda potatis i en skål med 2 msk olivolja, timjan, salt och peppar.
- Sprid ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 30-35 minuter tills de är gyllenbruna och mjuka.
- Under tiden, blanda alla ingredienser till dillsåsen och låt stå svalt i minst 30 minuter för att låta smakerna utvecklas.
- Rensa sparrisen genom att bryta av den träiga delen av stjälken. Skär eller bryt i mindre bitar.
- Förbered laxen: torka av filébitar med hushållspapper, salta och peppra.
- Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja på medelhög värme.
- Lägg i laxen med skinnsidan nedåt och stek i ca 4 minuter tills skinnet är krispigt.
- Vänd laxen och stek i ytterligare 2-3 minuter för mediumstekt eller längre efter önskemål.
- I en separat panna, smält smöret och fräs sparris och sockerärtor i 2-3 minuter. Salta och peppra.
- Skiva rädisorna tunt och blanda med de lätt frästa grönsakerna precis innan servering.
- Servera laxen med rostad potatis, dillsås och grönsaker. Garnera med extra dill och citronklyftor.