Sverige kan stolt stoltsera med två restauranger på den prestigefulla listan över The World’s 50 Best Restaurants 2025, som presenterades vid en ceremoni i Turin, Italien den 19 juni.
Listan, som röstas fram av 1 120 internationella experter inom restaurangbranschen, har i över 20 år varit den mest respekterade rankningen inom världens gastronomiska värld. Årets stora vinnare blev Maido i Lima, Peru, som klättrade till första platsen under ledning av den briljante kocken Mitsuharu ”Micha” Tsumura.
Svenska framgångar på världskartan
För Sverige innebar årets lista både glädje och en viss besvikelse. Björn Frantzéns trestjärniga restaurang Frantzén i Stockholm hamnade på plats 38, vilket är en nedgång från tidigare år då restaurangen nådde sin hittills högsta placering på sjätte plats 2021.
Frantzén har länge varit känd som en pionjär inom immersiv matupplevelse. Gästerna börjar sin kväll i ett rum och tar sedan en rundtur genom den vackra lokalen medan de serveras futuristiska och utsökta rätter. Björn Franzén är också unik som den enda kocken i världen med tre restauranger som alla har tre Michelin-stjärnor.
Den stora överraskningen kom dock från Skåne, där Daniel Berlins restaurang Vyn på Österlen debuterade på den prestigefulla listan med en 47:e plats. Restaurangen, som endast varit öppen i drygt ett och ett halvt år, ligger vackert belägen i Skillinge och erbjuder säsongsbetonad matlagning inspirerad av skånska och skandinaviska rötter.
Vyn – en nykomling att räkna med
”Det betyder otroligt mycket för oss att få vara med på The World’s 50 Best Restaurants-listan efter att ha varit öppna i bara drygt ett och ett halvt år. Vi är oerhört stolta och hedrade över att placera oss som nummer 47 bland så många fantastiska restauranger världen över”, kommenterar Daniel Berlin i ett pressmeddelande.
Restaurang Vyn (vilket betyder ”utsikt” på svenska) handlar lika mycket om platsen som om maten från en av Sveriges bästa kockar. Resan från Köpenhamn eller Stockholm till södra Sverige, till Daniel Berlins hemtrakter i Skåne, är en del av upplevelsen. Regionen med sina drömska pastorala landskap, pittoreska byar och den fantastiska utsikten över Östersjön skapar en unik atmosfär för gästerna.
Skandinavisk dominans fortsätter
Nordens starkaste placering fick dock Rasmus Munks spektakulära restaurang Alchemist i Köpenhamn, som säkrade femte platsen på årets lista. Även Kadeau i Köpenhamn, en av tio nykomlingar på listan, belönades med plats 41.
Att Sverige får två restauranger på listan bekräftar landets starka position inom den internationella gastronomin. Både Frantzén och Vyn representerar den nordiska kökets utveckling, där traditionella svenska smaker möter moderna tekniker och internationella influenser.
Komplett lista: Världens 50 bästa restauranger 2025
Här är den kompletta listan över The World’s 50 Best Restaurants 2025:

- Maido (Lima, Peru)
- Asador Etxebarri (Atxondo, Spanien)
- Quintonil (Mexico City, Mexiko)
- Diverxo (Madrid, Spanien)
- Alchemist (Köpenhamn, Danmark)
- Gaggan (Bangkok, Thailand)
- Sézanne (Tokyo, Japan)
- Table by Bruno Verjus (Paris, Frankrike)
- Kjolle (Lima, Peru)
- Don Julio (Buenos Aires, Argentina)
- Wing (Hongkong)
- Atomix (New York City, USA)
- Potong (Bangkok, Thailand)
- Plénitude (Paris, Frankrike)
- Ikoyi (London, England)
- Lido 84 (Gardone Riviera, Italien)
- Sorn (Bangkok, Thailand)
- Reale (Castel di Sangro, Italien)
- The Chairman (Hongkong)
- Atelier Moessmer Norbert Niederkofler (Brunico, Italien)
- Narisawa (Tokyo, Japan)
- Suhring (Bangkok, Thailand)
- Boragó (Santiago, Chile)
- Elkano (Getaria, Spanien)
- Odette (Singapore)
- Mérito (Lima, Peru)
- Trèsind Studio (Dubai, Förenade Arabemiraten)
- Lasai (Rio de Janeiro, Brasilien)
- Mingles (Seoul, Sydkorea)
- Le Du (Bangkok, Thailand)
- Le Calandre (Rubano, Italien)
- Piazza Duomo (Alba, Italien)
- Steirereck (Wien, Österrike)
- Enigma (Barcelona, Spanien)
- Nusara (Bangkok, Thailand)
- Florilège (Tokyo, Japan)
- Orfali Bros (Dubai, Förenade Arabemiraten)
- Frantzén (Stockholm, Sverige)
- Mayta (Lima, Peru)
- Septime (Paris, Frankrike)
- Kadeau (Köpenhamn, Danmark)
- Belcanto (Lissabon, Portugal)
- Uliassi (Senigallia, Italien)
- La Cime (Osaka, Japan)
- Arpège (Paris, Frankrike)
- Rosetta (Mexico City, Mexiko)
- Vyn (Skillinge, Sverige)
- Celele (Cartagena, Colombia)
- Kol (London, England)
- Restaurant Jan (München, Tyskland)
Ceremonin i Turin bekräftade återigen att gastronomin har blivit en global konstform där kockar från hela världen tävlar om att skapa de mest innovativa och minnesvärda matupplevelserna. För Sverige innebär placeringarna på listan en fortsatt stark position på den internationella kulinariska kartan.