Grillad lax med granatäpple, sparris, salladslök och rösti

0
87
grillad lax med rösti

🛒 Ingredienser (4 portioner)

Till laxen & grönsakerna:

  • 4 laxfiléer (à ca 150 g)
  • 1 knippe sparris (ca 250 g), ansad
  • 2–3 salladslökar, skivade
  • 1 granatäpple (kärnorna)
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar

Till rösti:

  • 800 g potatis (fast sort)
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • Salt och peppar
  • Smör eller olja att steka i

Citrondillsås:

  • 2 dl crème fraîche eller gräddfil
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 tsk citronsaft (färskpressad)
  • 1 tsk honung eller socker
  • Salt och peppar

👩‍🍳 Gör så här

1. 🥔 Förbered rösti

Riv potatisen grovt och lägg i en ren kökshandduk. Krama ur så mycket vätska som möjligt. Blanda den rivna potatisen med finhackad lök, ägg, salt och peppar. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna. Forma små runda kakor av potatisblandningen och stek dem på medelhög värme ca 4–5 minuter per sida tills de är gyllene och krispiga. Håll dem varma.

2. 🔥 Grilla laxen

Pensla laxfiléerna med olivolja, salta och peppra. Grilla på medelhög värme ca 3–4 minuter per sida, beroende på tjocklek, tills laxen är precis genomstekt.

3. 🥦 Förbered sparris och salladslök

Koka sparrisen hastigt i saltat vatten 2–3 minuter så att den behåller krispighet. Spola snabbt i kallt vatten för att stoppa tillagningen. Hetta upp lite olivolja i en panna och fräs salladslöken lätt i 1–2 minuter.

4. 🥄 Gör citrondillsåsen

Blanda crème fraîche med finhackad dill, citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.

5. 🍽️ Montera och servera

Lägg upp rösti på tallrikarna. Toppa med en laxfilé, sparris och salladslök. Strö generöst med granatäpplekärnor över. Servera med citrondillsåsen vid sidan om.

💡 Tips

Vill du ha extra crunch, rosta lite pinjenötter eller pumpakärnor att strö över. Citron- och dillkombinationen lyfter laxens milda smak och granatäpplets syrlighet fint.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här