Vegetarisk lasagne med spenat och ricotta

0
94
vegetarisk lasagne med spenat och ricotta

Ingredienser (6 portioner):

  • 12-15 lasagneplattor (färska eller torkade)

Tomatsås:

  • 2 msk olivolja
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 morot, fint riven
  • 1 stjälk selleri, finhackad
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk socker
  • Salt och svartpeppar

Spenat- och ricottafyllning:

  • 500 g färsk spenat (eller 250 g fryst, tinad och urkramad)
  • 500 g ricottaost
  • 2 ägg
  • 100 g riven parmesanost
  • 1 krm riven muskotnöt
  • Salt och svartpeppar

Bechamelsås:

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • Salt och vitpeppar

Topping:

  • 150 g riven mozzarella
  • 50 g riven parmesanost
  • Färsk basilika till garnering

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Börja med tomatsåsen: Hetta upp olivolja i en kastrull på medelvärme. Fräs lök och vitlök tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
  3. Tillsätt riven morot och selleri, fortsätt fräsa i 3-4 minuter.
  4. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, örter, socker, salt och peppar. Låt såsen puttra på låg värme i minst 20 minuter. Smaka av.
  5. För spenat- och ricottafyllningen: Om du använder färsk spenat, skölj den noga och fräs den i en stor panna tills den faller ihop. Låt svalna och krama ur överflödig vätska.
  6. Blanda spenat, ricotta, ägg, hälften av parmesanosten, muskot, salt och peppar i en skål.
  7. För bechamelsåsen: Smält smör i en kastrull på medelvärme. Tillsätt mjöl och rör tills det blir en jämn massa (roux).
  8. Gradvis tillsätt mjölk under konstant vispning för att undvika klumpar. Låt såsen koka upp och sjuda i 5 minuter tills den tjocknar.
  9. Krydda bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
  10. Montera lasagnen i en ugnsfast form (ca 30×20 cm):
    • Häll en tunn lager tomatsås i botten av formen
    • Lägg ett lager lasagneplattor
    • Bred ut hälften av spenat- och ricottablandningen
    • Häll över 1/3 av bechamelsåsen
    • Upprepa med lasagneplattor, resten av spenat- och ricottablandningen och 1/3 av bechamelsåsen
    • Avsluta med ett lager lasagneplattor, resten av tomatsåsen och den sista 1/3 av bechamelsåsen
  11. Strö över riven mozzarella och resterande parmesanost.
  12. Täck formen med folie och baka i ugnen i 30 minuter.
  13. Ta bort folien och baka i ytterligare 15 minuter tills ytan är gyllenbrun och bubblande.
  14. Låt lasagnen vila i 10-15 minuter före servering.
  15. Garnera med färsk basilika och servera med en grön sallad.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här