Den asiatiska omeletten Egg Foo Young är en fluffig, gyllene pannkaksaktig omelett fylld med grönsaker och valfri proteinkälla, serverad med en smakrik sojasåsbaserad gravy. Den kombinerar enkelheten hos en vanlig omelett med umamikicken från kinesisk sås och passar lika bra som huvudrätt med ris eller som del av en större asiatisk måltid. I detta recept visar vi hur du lagar hela rätten från grunden på under 30 minuter.
Ingredienser (4 portioner)
- 6 ägg
- 2 dl valfri finhackad grönsaksblandning (t.ex. böngroddar, strimlad morot, ärtor)
- 1 dl purjolök, tunt skivad
- 150 g valfri proteinbit (skinka, räkor eller tofu för vegetarisk variant)
- 2 msk soja
- 1 tsk sesamolja
- Salt och svartpeppar, efter smak
- Neutral olja för stekning (t.ex. rapsolja)
Gravy (4 portioner)
- 2 msk soja
- 2 msk hoisinsås
- 1 msk risvinäger
- 1 tsk socker
- 1 dl vatten
- 1 tsk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten (redning)
Förberedelser
- Vispa äggen lätt med salt, peppar, soja och sesamolja tills blandningen är jämn och något fluffig.
- Blanda i fyllningen: Vänd ner grönsaker, purjolök och valfri proteinbit i äggsmeten.
- Bered gravy: Blanda sojasås, hoisinsås, risvinäger, socker och vatten i en kastrull. Hetta upp och sjud, tillsätt redning under omrörning och låt såsen tjockna.
Tillagning
- Värm pannan: Hetta upp en klick neutral olja i en non-stick-panna på medelhög värme.
- Stek omeletterna: Häll i cirka ½ dl äggsmet per omelett (blir 6–8 st). Stek i 2–3 minuter per sida tills de är gyllenbruna och genomstekta.
- Servering: Lägg omeletterna på ett fat, häll över den varma gravyn och garnera med extra purjolök eller färska korianderblad.
Variationer och tips
- Grönsaksvariant: Byt ut proteinbiten mot extra svamp och böngroddar för en helt vegetarisk omelett.
- Såsspets: Tillsätt en skvätt ostronsås eller chiliolja i gravyn för extra djup och hetta.
- Frasig yta: Häll i oljan ordentligt och låt pannan bli riktigt het före stekning för krispiga kanter.
- Serveringsförslag: Rätten blir komplett med ångat jasminris och en lätt asiatisk gurksallad vid sidan av.
Med detta recept får du en jättegod asiatisk omelett som både är snabb att laga och full av smak!